Niezależnie od tego, czy chodzi o urodziny, ślub, czy inną radosną okazję, uroczystości zwykle towarzyszy tort. Ale nie jest to zwykłe ciasto! Wszyscy chcemy, aby nasz tort był niezapomniany i pozostawił ślad w pamięci gości. Czy jest lepszy sposób na udekorowanie naszego tortu niż jednorożec wykonany z masy cukrowej, który doda mu zabawnego i magicznego charakteru ?
Niezależnie od tego, czy jest to tort z jednorożcem, zwykły tort czekoladowy czy jakikolwiek inny, dekoracja jest jednym z najważniejszych etapów. Pamiętaj, że im piękniejszy tort, tym bardziej apetyczny i tym chętniej będzie zjadany. Dlatego oprócz małych błyszczących elementów na kremie i figurek po obu stronach, jednorożec na Twoim torcie będzie prawdziwym "akcentem szefa kuchni".
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tego jednorożca z masy cukrowej, to jesteś na właściwej stronie. W tym szczegółowym i wyczerpującym poradniku wyjaśnimy krok po kroku, jak w prosty sposób zrobić pięknego jadalnego jednorożca. Jako bonus podamy kilka wskazówek szefa kuchni, jak je przyrządzić i jak przechowywać.
Wykonanie jednorożca z masy cukrowej: od czego zacząć ?
Osoby, które nigdy wcześniej nie używały masy cukrowej do wykonywania skomplikowanych kształtów, często myślą, że zrobienie jednorożca będzie skomplikowane. W związku z tym zwykle porzucamy ten pomysł i wybieramy prostsze, mniej apetyczne figury. Jednak nie zawsze jest to najlepszy pomysł !
Ciało naszego jednorożca składa się z trzech części: głowy, klatki piersiowej i czterech kończyn. W tym krótkim poradniku każda z tych części zostanie wykonana osobno, co jeszcze bardziej ułatwi nam przygotowanie.
Po wymodelowaniu wszystkich części wystarczy je zmontować. Jest to rzeczywiście najłatwiejszy krok, który zajmie tylko kilka sekund.
Uwaga: w każdym z etapów nie musisz dokładnie przestrzegać naszych instrukcji. Chociaż łatwiej będzie Ci szybko nauczyć się, jak zrobić jednorożca z masy cukrowej, jeśli zrobisz to tak jak my, możesz dostosować niektóre kształty, aby Twój jednorożec był jeszcze bardziej autentyczny.
Pamiętaj, że jednorożec to tylko mitologiczne stworzenie! Dlatego wolno ci robić, co chcesz. Można na przykład dodać skrzydła, grzywę we wszystkich kolorach, legendarny ogon, a może nawet zapierający dech w piersiach róg ? Tak czy inaczej, wszystko zależy od Ciebie.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania ?
Teraz, gdy znasz już podstawy samouczka, poniżej znajduje się lista materiałów potrzebnych do naszych przygotowań. Nie martw się, w większości przypadków masz już to, czego potrzebujesz. Wystarczy je przygotować i rozpocząć modelowanie.
Biała masa cukrowa, która posłuży do wymodelowania głównych kształtów naszego jednorożca. Ilość zależy głównie od wielkości jednorożca, który chcesz wykonać. Do naszego przygotowania wystarczy biała pasta wielkości dużego orzecha włoskiego (około 250 gramów).
Narzędzia do modelowania (dłuto, narzędzie do kości itp.).
Liliowa masa cukrowa, jasnoniebieska masa cukrowa, jasnoróżowa masa cukrowa. Zostaną one wykorzystane do wykonania kolorowych części jednorożca (grzywa, ogon, róg itp.). Nie zapomnij, że możesz dodać kolory lub po prostu zmodyfikować te, które zaproponowaliśmy.
Dwa czarne jadalne koraliki, które będą służyć jako oczy.
Klej spożywczy, aby złożyć części naszego jednorożca.
Wykałaczka, aby połączyć głowę z tułowiem.
Na koniec mały pędzel, aby nadać naszemu zwierzęciu indywidualny charakter poprzez dodanie kolorów.
01 - Modelowanie różnych części naszego jednorożca w masie cukrowej
Dość gadania, przejdźmy do rzeczy. W pierwszym etapie wymodelujemy różne części naszego jednorożca za pomocą masy cukrowej. Zanim jednak zaczniemy, biała masa cukrowa musi być miękka i łatwa w obróbce. W tym celu należy ugnieść ją palcami z niewielką ilością tylozy (opcjonalnie). Celem jest po prostu uzyskanie gładkiego ciasta.
Jak zrobić głowę jednorożca z masy cukrowej ?
Aby nadać kształt naszemu jednorożcowi z masy cukrowej, główną częścią jest głowa. Jest to pierwsza część, którą trzeba zobaczyć i trzeba się trochę postarać.
Na początek z białego ciasta, które wcześniej zagniotłeś, uformuj okrągłą kulę. Następnie połóż piłkę na płaskiej powierzchni i lekko naciśnij dwoma palcami (najlepiej kciukiem i palcem wskazującym) na jej boki. Celem jest uzyskanie kształtu gruszki.
Po nadaniu kształtu umieść mały palec (mały palec u nogi) w środku kulki, a następnie lekko dociskaj kulkę, aby nadać jej kształt gruszki.
Po wykonaniu tych czynności należy lekko docisnąć górną część, aby była lekko płaska. Ta część naszego jednorożca z masy cukrowej będzie stanowiła twarz i będzie miała oczy. Dlatego należy je bardzo lekko dociskać.
Jeśli podczas spłaszczania kształt gruszki zniknie, należy ponownie docisnąć boki, aby go odzyskać.
To tyle, jeśli chodzi o głowę, choć nie wygląda ona jak głowa konia, to na pewno Cię zaskoczy. Po prostu odłóż go i przejdź do następnego kroku.
Wykonanie oczu jednorożca z masy cukrowej
Dla oczu naszego wspaniałego jednorożca nie ma nic prostszego! Wystarczy użyć szkicownika do zaznaczenia oczodołów na głowie.
Mała wskazówka: oczy powinny być ustawione poziomo i znajdować się u podstawy płaskiej części głowy: na poziomie małych zagłębień po bokach.
Następnie użyj czarnych jadalnych koralików, aby wypełnić wcześniej stworzone oczodoły. Palcami lekko je spłaszcz i lekko rozłóż.
Uwaga: Ponieważ pracujemy nad głową, skorzystajmy z tej małej ozdoby. Z masy cukrowej uformuj jeszcze dwie małe białe kulki. Następnie umieść je pod oczami za pomocą kleju jadalnego. Aby jednak projekt się powiódł, odległość między dwiema małymi białymi kropkami musi być większa niż odległość między oczami.
Jak zrobić uszy jednorożca z masy cukrowej ?
Uszy jednorożca są małe i łatwe do zrobienia.
Aby zrobić uszy jednorożca z masy cukrowej, uformuj dwie kulki z masy w kształcie kropli wody. Spłaszcz je palcem, a następnie przyciśnij środek narzędziem do kości, aby zrobić wgłębienie na uszy.
Nie musisz używać narzędzia do kości! Można po prostu użyć dowolnego narzędzia, które może zrobić wgłębienie w naszej "kropli ciasta".
Gdy uszy są już gotowe, przyklej je do boków głowy za pomocą odrobiny kleju jadalnego lub wody pitnej.
Teraz widać, że nasza głowa zaczyna nabierać kształtów. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, to świetnie. Jeśli nie, możesz kilkakrotnie przeczytać poprzednie kroki, aby się w nich połapać.
Jak zrobić róg jednorożca z masy cukrowej ?
Jednorożec bez rogu nie jest jednorożcem! Aby zakończyć prace nad głową, potrzebujemy rogu godnego tej nazwy.
W tym celu należy ponownie użyć białej masy cukrowej, nadając jej kształt kiełbaski z kilkucentymetrowymi spiczastymi końcami. Następnie złóż ją na środku i zwiń w rulon.
Za pomocą noża odetnij zaokrągloną część na dole. Następnie umieść róg na czubku głowy, między dwoma uszami.
Jak zrobić grzywę jednorożca ?
Nasza głowa jest już prawie gotowa! Teraz z masy cukrowej zróbmy małą grzywę, aby stworzyć włosy naszego jednorożca. Aby to zrobić, zacznij od zmieszania naszych trzech kolorowych past (liliowej, błękitnej i jasnoróżowej) z białą pastą. Celem jest rozcieńczenie intensywności naszych kolorów, aby uzyskać pasty o pastelowych odcieniach.
Następnie uformuj trzy małe spiczaste kulki z uzyskanych kolorów. Następnie zrób smugę na każdym z nich za pomocą końcówki narzędzia "kość" lub innego alternatywnego obiektu.
Po zakończeniu dekoracji przyklej trzy nitki (kolorowa pasta) nad głową, tuż przed rogiem. Następnie powtórz tę czynność z dwoma kolejnymi kolorowymi pasmami i umieść je z boku. Nie wahaj się robić małych łuków w dół, aby upiększyć całość.
Jak zrobić korpus naszego jednorożca z masy cukrowej ?
Teraz możesz odetchnąć z ulgą! Rzeczywiście, wykonaliście najtrudniejszą część zadania. Ciało jednorożca z masy cukrowej jest najłatwiejsze do wykonania. Aby to zrobić, ponownie uformuj owalną kulę z białej masy cukrowej. Następnie wbij wykałaczkę w środek. Zostanie on wykorzystany do późniejszego zamocowania głowicy. Zwróć uwagę, że wolny koniec wykałaczki powinien być umieszczony po owalnej stronie piłki.
Jak wymodelować nogi konia za pomocą kopyt ?
W przypadku świątecznego tortu ozdobionego jednorożcem wykonanym z masy cukrowej, nogi są niezbędne. Przygotowanie to należy rozpocząć od górnych części nóg (ramion).
Uformuj dwie małe granulki w kształcie marchewki, a następnie, nie zginając ich, umieść je przed tułowiem. Upewnij się, że są one proste i mają ten sam rozmiar. Następnie użyj szpatułki, aby zrobić dwa palce (przednie kopyta). Nie wahaj się zrobić małej poziomej linii nad kopytami, aby nadać im bardziej naturalny wygląd.
Po wykonaniu przednich nóg wymodeluj dwie kolejne nitki, które przykleisz do ciała poziomo za pomocą kleju spożywczego. Aby nadać jednorożcowi odpowiedni kształt, wygnij lekko tylne nogi, tak aby były zaokrąglone na jednym końcu (tym, który będzie przyklejony do klatki piersiowej jednorożca).
Wykonanie ogona naszego białego konia jednorożca
Ostatnią częścią naszego białego konia jest jego ogon. W przeciwieństwie do zwykłego konia, jednorożec jest zwykle przedstawiany z wielobarwnym ogonem. Dlatego też nasze działania będą również zgodne z tą logiką.
Aby zrobić ogon jednorożca, należy uformować wiele różnokolorowych i różnej wielkości granulek. Nie zapomnij rozcieńczyć intensywności kolorów białą pastą lub użyć jasnych kolorów.
Następnie przyklej każdy kształt do tylnej części grzbietu jednorożca. Aby nadać im bardziej apetyczny wygląd, można również zrobić fałdy na każdym kształcie i dopracować je od końca palcami.
Uwaga: podobnie jak w przypadku grzywy, kolory ogona można dowolnie mieszać.
02 - Składanie jednorożca z masy cukrowej
Wykonaliśmy już wszystkie części naszego jednorożca. Teraz trzeba je tylko zmontować. Jak zauważyłeś, zostały nam tylko dwa bloki (głowa i korpus). W tym przypadku należy jedynie ostrożnie wziąć głowę i umieścić ją na wykałaczce korpusu.
Uwaga: upewnij się, że wykałaczka nie wykracza poza granice naszej głowy.
03 - Udekoruj naszego jednorożca, aby był wyjątkowy i apetyczny
Dekoracje można wybierać dowolnie. Po prostu użyj małego pędzelka i udekoruj swojego jednorożca tak, jak chcesz. Na przykład, użyj złotego proszku do zrobienia złotego rogu. Możesz także ozdobić kopyta jednorożca, aby odróżniały się od reszty ciała.
Nie zapomnij o silikonowych foremkach do jednorożców, aby przygotować wspaniałe ciasto.
Bonus: kilka wskazówek, jak skutecznie wymodelować jednorożca z masy cukrowej
To wszystko, jeśli chodzi o ten tutorial dotyczący modelowania jednorożca z masy cukrowej na tort urodzinowy lub weselny. Aby odnieść sukces, wystarczy poświęcić trochę czasu na prawidłowe wymodelowanie każdej części jednorożca. Do przechowywania należy używać pojemnika i chronić mieszaninę przed światłem. Do przechowywania jednorożca przez kilka dni idealnie nadaje się lodówka.